Eco-schools

Eco-Schools is een programma voor scholen die met leerlingen werk maken van duurzaam denken en doen. Met hoofd, hart en handen zetten zij stappen om duurzaamheid een vaste plek in de school te geven. Hierbij ontdekken ze hun eigen waarden, interesses en talenten. Zo wordt duurzaam denken en doen gaandeweg vanzelfsprekend!

Eco-team
Een aantal kinderen uit de hogere klassen vormen samen het Eco-team. Onder leiding van onze college Sylvia van Geel bespreekt en ontwikkelt het team thema’s en activiteiten. Zo is de afvalinzameling in de klassen eerst in het eco-team besproken. De kinderen zijn daardoor extra betrokken bij het samen scheiden van afval in de klas. Het team is daarna een uitdaging aangegaan om zoveel mogelijk elektrische apparaten in te zamelen. Ze maken bewustzijn over hergebruik van apparaten en materialen. Elk jaar organiseert het team een warme truienweek. De verwarming gaat uit, iedereen trekt een extra trui aan. Het eco-team gaat langs de klassen en vertelt waarom het zo koud is in de klas. Aan het eind van de week gaan ze rond om hun schoolgenootjes¬† met warme chocolademelk weer op te warmen.

Groene Vlag
Scholen die aan de vijf pijlers van Eco-Schools werken, komen in aanmerking voor de Groene Vlag. Dit is het internationale keurmerk voor duurzame scholen. Het hijsen van de vlag is een feestelijk moment. De leerlingen en docenten staan in de spotlight en ouders, de buurt en lokale partijen genieten mee. Het duurt ongeveer twee jaar om de Groene Vlag te behalen. Met een portfolio laat het Eco-team zien wat ze allemaal heeft gedaan. Om de Groene Vlag te behouden, blijft de school zich ontwikkelen en vindt er elke twee jaar een nieuwe audit plaats. Meander is sinds de zomer van 2021 in het bezit van de groene vlag. De wethouder heeft hem ons in hoogst eigen persoon overhandigd.